PRECIZĒJOT NESKAIDRĪBAS PAR VADĪŠANU PDF Drukāt E-pasts
Autors PRECIZĒJOT NESKAIDRĪBAS PAR VADĪŠANU   

Mūsu dienās intriģējoša tēma sarunām ir vadīšana (līderība), vienalga, vai saistībā ar uzņēmējdarbību, politiku, kultūru, sportu, vai pat mājām. Daudzi cilvēki, šķiet, ir gatavi ieņemt vadītāja pozīciju, bet dažkārt, ja uz apkārtējo pasauli paskatāmies objektīvi, redzam, ka ir diezgan liela neizpratne par to, ko nozīmē būt īstam vadītājam (līderim) un kvalitatīvu līderu ir maz.

Ko īsti nozīmē vadīšana kā līderim? Labāko skaidrojumu, turklāt izteiktu ar vienu vārdu esmu dzirdējis sekojošu - ietekme. Ja jūs kādu ietekmējat, jūs esat līderis. TAS var būt tā, kā vecāki ietekmē bērnus vai skolotāji savus audzēkņus, vai biznesā vadītājs darbiniekus vai klientus. Spēja ietekmēt citus arī ir līderība jeb spēja vadīt.

Bieži vien, domājot par vadīšanu, mēs uz to raugāmies, kā to dara boss, valdes priekšsēdētājs vai prezidents. Īstenībā līdera lomu nopelna caur respektu, spēju pieņemt pareizus lēmumus un, ja tie, kuri jums pakļauti, vēlas jums sekot. Nav svarīgi, kāds jums tituls, bet, ja tie, kuri ir zem jums, jūs nerespektēs, vai nevēlēsies, lai jūs viņus ietekmējat, jūs nebūsiet viņu līderis.

Tad, kā lai mēs zinām, kādas īpašības nepieciešamas, lai būtu labs vadītājs? Apustulis Pāvils Vēstulē Galatiešiem 5:22-23 min, kā viņš saka, Gara augļus, kuri ir pieejami ikvienam, visu laiku lielākā Līdera, Jēzus Kristus sekotājam. Šīs kvalitātes arī raksturo labu vadītāju jeb līderi: "Bet Gara auglis ir: mīlestība, prieks, miers, pacietība, laipnība, labprātība, uzticamība, lēnprātība, atturība. Pret tādām lietām nav bauslības." Aplūkosim katru no tām saistībā ar līderību:

Vadītājam "mīlestība" sevī ietver līdzcietību, sapratni un vēlmi zināt citas personas dzīves stāstu. Caur pozitīvu attieksmi un iedrošināšanu citos radīt prieku. Līderi uztur mieru. Viņi darbojas, lai izlīdzinātu un atrisinātu konfliktus. Vecāki parāda savas miera uzturētāju iemaņas, kad palīdz bērniem sadzīvot vienam ar otru. Biznesā vadītāji cenšas darbavietas uzturēt brīvas no konfliktiem un iedrošina draudzīgu konkurenci, bez sarūgtinājumiem. Līderi ir pacietīgi, viņi neizdara sasteigtus secinājumus vai apgalvojumus, nosaka tempu.

Patiesi līderi nevar būt ietekmējoši, ja nav laipni. Laipnība un lēnprātība ir būtiskas jebkurās attiecībās, kad mēs vēlamies nozīmīgi ietekmēt kāda izturēšanos. Uzticamība ir līdzvērtīga integritātei, atspoguļojot godīgumu, iespēju paļauties uz tevi un noturību. Ja mēs nespējam kontrolēt savus sliktos paradumus, mēs nevaram efektīvi ietekmēt citus. Pārēšanās, piedzeršanās, rupja un aizskaroša valoda vai kāds cits slikts paradums, kas parāda paškontroles trūkumu, samazina personas iespēju būt līderim. Katrs no mums, apzināmies to vai nē, kādā brīdi esam līderi. Kāds uz mums skatās, meklējot vadlīniju, vai nu lūkojoties un kopējot mūsu darbības, vai arī uzdodot jautājumus, prasot padomus vai viedokļus.

Galatiešos uzskaitīto īpašību saraksts, uzskaitītie Dieva Gara augļi, ir kā instrukcija. Mēs būsim gudri, ja ne tikai mācīsimies no tiem un dzīvosim paši ar tiem saskaņā, bet arī lietosim tos kā mērauklu līderiem, kuriem sekot. Galu galā mēs varam censties savā spēkā tiem sekot, bet mūsu dzīvēs pilnībā tie izpaudīsies vienīgi caur Jēzus Kristus spēku.

@Džims Matiss ir fotostudijas īpašnieks Overland Park, Kanzasā, kura specializējusies komerciālo un scenogrāfisku portretu izgatavošanā. Džims ir autors grāmatai par digitālo fotogrāfiju "Augstas veiktspējas fotokameras vienkāršiem cilvēkiem". Iepriekš viņš vadīja kafejnīcu kā arī bija Kanzasas pilsētas CBMC izpilddirektors Misūri.

Jautājumi pārdomām/diskusijai:

1. Kā jūs definētu "vadīšanu jeb līderību"? Vai arī, kas nepieciešams, lai būtu labs līderis?

 

2.  Kāds ir jūsu vispārējais viedoklis par novēroto vadības kvalitāti. Gan personīgi novēroto darbā un sabiedrībā, gan masu medijos atspoguļoto?

 

3. Ko jūs domājat par ieteikumu sekot bibliskajam "Gara augļu" sarakstam kā efektīvas vadīšanas vadlīnijām?

 

4. Kuri no saraksta elementiem jums šķiet vissvarīgākie efektīvai vadīšanai jeb līderībai?

 

Piezīme: Ja jums ir Bībele un jūs vēlaties lasīt vairāk par šo tēmu, lasiet :

Salamana pamācības 20:28, 22:4, 27:23-27, 28:2; Marka 10:45; Jāņa 10:1-16; 1. Korintiešiem 13:13.

 

Lai reģistrētos uz regulāru Pirmdienas mannas saņemšanu sūtiet pieteikumu uz: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta pret mēstuļošanu (spam), Jūsu pārlūkam ir jābūt aktivizētam Javascript, lai to aplūkotu

CBMC – LATVIJA: Dainis Šmits, prezidents (e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta pret mēstuļošanu (spam), Jūsu pārlūkam ir jābūt aktivizētam Javascript, lai to aplūkotu )

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2014 / www.cbmc.lv

CBMC INTERNATIONAL: Jim Firnstahl, President

2850 N. Swan Road, Suite 160
▪ Tucson, Arizona 85712 ▪ U.S.A.

TEL.: 520-334-1114 ▪ E-MAIL: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta pret mēstuļošanu (spam), Jūsu pārlūkam ir jābūt aktivizētam Javascript, lai to aplūkotu

Web site: www.cbmcint.org Please direct any requests or change of address to: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta pret mēstuļošanu (spam), Jūsu pārlūkam ir jābūt aktivizētam Javascript, lai to aplūkotu

 

 

Pēdējās izmaiņas: Otrdiena, 19 jūnijs 2018 23:22
 

Nākošā tiešraide:

svētdien, plkst. 11:00

Tuvākie pasākumi

Cet Mar 28 @19:00 -
Zaļās ceturtdienas dievkalpojums
Pie Mar 29 @11:00 -
Lielās piektdienas dievkalpojums
Sv Mar 31 @07:00 -
Lieldienu rīta dievkalpojums
Sv Mar 31 @11:00 -
Dievkalpojums
Pir Apr 01 @12:00 -
Meklē Lieldienas VBD
Pie Apr 05 @19:00 -
Pateicību un lūgšanu vakars
Sv Apr 07 @11:00 -
Dievkalpojums

Apmeklētāji

Šobrīd klātienē ir 174 viesi 

mūs atrast

Platā iela 13, Ventspils, Latvija, LV-3601

Kancelejas darba laiki

T. 10.00-18.00 P.9.00-17.00

Iespēja ziedot

Tev ir iespēja piedalīties draudzes darbā, ziedojot tam savus finansu līdzekļus.

lasi vairāk