PAMETOT KOMFORTA ZONU, PĀRVAROT BAILES - MĒS SĀKAM MĀCĪTIES PDF Drukāt E-pasts
Autors PAMETOT KOMFORTA ZONU, PĀRVAROT BAILES - MĒS SĀKAM MĀCĪTIES   

Iepriekšējā manis rakstītajā rakstā es stāstīju par grūtībām, ar kurām saskaramies, kad pametam tā saukto "komforta zonu" un vienlaicīgi par to, kā pārvarēt tā saucamo "baiļu zonu". Tagad mēs, kopā strādājošie, varam ieiet patiesā oāzē - "mācīšanās zonā"! Tā piedāvā daudzus izaicinājumus, bet arī lielas iespējas, lai atklātu jaunas prasmes, tādas, kuras nevaram atrast, atrodoties komforta zonā.

Mācīšanās zona nozīmē būt iesaistītam procesā, kurā tiek iegūtas vai pārveidotas jaunas prasmes, zināšanas, izturēšanās un vērtības, un kuras var tikt iegūtas, vai pārveidotas caur studijām, pieredzi, treniņiem, atdarināšanu un novērojumiem. Tas notiek atbilstoši katra cilvēka individuālajām īpašībām un mācīšanās stilam. Labākās metodes sevī iekļauj atbilstošus rīkus, kuri atbilst iecerētajiem mērķiem.

Parasti mācīšanās palīdz cilvēkam kļūt laimīgākam, vairāk piepildītam. Atklājot jaunas iespējas un iepazīstot jaunu pasauli, tas, kurš mācās, attīsta jaunu ieradumu, praksi nepārtraukti mācīties. Ir daudzas un dažādas pieejas mācīšanās procesam, bet nav efektīvākas kā tad, kad viens cilvēks apmāca otru.

Korporatīvajā vidē to vislabāk zinām kā mentoringu. Mentors un mentorējamais, ko nereti sauc par protežē, kopīgi dodas abpusējas mācīšanās ceļojumā, esot īpašās attiecībās un daloties pieredzētajā, tādā veidā mācoties. Personīgi es nožēloju, ka līdz 30 gadu vecumam man nebija tā privilēģija - savs mentors. Ja man būtu savs mentors agrāk, es būtu varējis būt labāks savā profesionālajā lomā un būtu varējis izvairīties no daudzām pieļautajām kļūdām un nepareiziem lēmumiem.

Kopš tā laika esmu atklājis, ka veiksmīga mācīšanās prasa ļoti stingru apņemšanos no abām pusēm, gan skolotāja (mentora), gan tā, kurš mācās. Skolotājam tas jādara ar studenta pazemību, dodot vislabāko tiem, kuri mācās. Un tiem, kurus māca, būtu jābūt dedzīgiem saņemt nenovērtējamu dārgumu.

Šāda veida apmācība vērojama jau tūkstošiem gadu, pat ir kā Bībeles pamata daļa. Kristīgajā vidē mentorings ir labāk pazīstams kā māceklība. Šis unikālais mācību process prasa divu cilvēku iesaisti, kur viens, mācoties kļūst par Jēzus sekotāju, bet otrs, mācot pirmo, pats mācās, kā ir būt Jēzus no Nācaretes sekotājam.

Šī koncepcija ir tik svarīga, ka tā dominēja pēdējos vārdos, kurus Jēzus Kristus teica, gatavojoties atstāt Savu kalpošanu uz zemes. Viņš teica: "Tāpēc eita un darait par mācekļiem visas tautas. .. tās mācīdami turēt visu, ko Es jums esmu pavēlējis" (Mateja 28.18-20). Pazīstama kā "Lielā Pavēle", tā reprezentē, kā mēs to sauktu mūsdienās, "pamatbiznesu", organizācijas pamata misiju. Viņš definēja katra Viņa sekotāja patieso uzdevumu - veidot mācekļus. Un noteica darbu apjomu - visas tautas un tāpat arī to, kā to paveikt - mācot.

Ir acīmredzams, ka mācīšanās un mācīšana neaprobežojas tikai ar garīgiem nolūkiem. Katra organizācija, kura investē apmācības aktivitātēs, lai darbinieki spētu sasniegt savu potenciālu pilnībā, gūs arī laicīgos augļus. Līdzīgi, cilvēks, kurš pats investē savā "mācīšanas zonā", atklās neiedomājamu iespēju logus. Mācīšanās ir uzdevums, ar kuru jādalās.

Paturēt zināšanas tikai sev ir savtīgi. Kā apustulis Pāvils rakstīja savam protežē Timotejam: "Un, ko tu esi dzirdējis no manis, daudziem lieciniekiem klāt esot, to cel priekšā uzticīgiem cilvēkiem, kas būs noderīgi mācīt atkal citus" (2. Timotejam 2: 2).

Apbruņoti ar to laiku, ko esam pavadījuši mācīšanās zonā, mēs varam doties uz savas profesionālās attīstības pēdējo posmu - "augšanas zonu". To pārdomāsim, kādā no nākamjām "Pirmdienas Mannām".

@Serdžio Fortes ir loģistikas un korporatīvā biznesa stratēģijas mentors. Kā CBMC biedrs San Paulo, Brazīlijā, viņšvairāk kā 20 gadus koordinē Monday Manna tulkošanu portugāļu valodā. Viņš ir nodevies Jēzus Kristus Lielajai pavēlei - aicināt mācekļus.

 

Jautājumi pārdomām/diskusijai:

1. Atskatoties uz iepriekšējo, kā jūs saprotat "komforta zonu" un "baiļu zonu"? Kādēļ ir svarīgi progresēt, izejot ārpus šīm divām zonām, lai profesionāli pieaugtu?

 

2.  Kāds ir jūsu priekšstats par "mācīšanās zonu"? Vai domājat, ka pašlaik esat tajā, vai vajadzētu to atklāt? Paskaidrojiet savu atbildi.

 

3. Vai piekrītat, ka vislabākā apmācības metode ir, kad viens cilvēks māca otru mentoringa attiecībās, kuras, ideālā gadījumā, ir kā abpusēja mācīšanās pieredze? Kāpēc jā vai nē?

 

4. Vai jums ir bijis mentors, vai arī jūs esat kādu mentorējuši? Kādas bija šī procesa stiprās puses, izaicinājumi?

 

Piezīme: Ja jums ir Bībele un jūs vēlaties lasīt vairāk par šo tēmu, lasiet :

1. Korintiešiem 4:16, 11:1; 2. Korintiešiem 5:18-20; Filipiešiem 3:17, 4:8-9; Ebrejiem 5:12

 

Lai reģistrētos uz regulāru Pirmdienas mannas saņemšanu sūtiet pieteikumu uz: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta pret mēstuļošanu (spam), Jūsu pārlūkam ir jābūt aktivizētam Javascript, lai to aplūkotu

CBMC – LATVIJA: Dainis Šmits, prezidents (e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta pret mēstuļošanu (spam), Jūsu pārlūkam ir jābūt aktivizētam Javascript, lai to aplūkotu )

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2014 / www.cbmc.lv

CBMC INTERNATIONAL: Jim Firnstahl, President

2850 N. Swan Road, Suite 160
▪ Tucson, Arizona 85712 ▪ U.S.A.

TEL.: 520-334-1114 ▪ E-MAIL: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta pret mēstuļošanu (spam), Jūsu pārlūkam ir jābūt aktivizētam Javascript, lai to aplūkotu

Web site: www.cbmcint.org Please direct any requests or change of address to: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta pret mēstuļošanu (spam), Jūsu pārlūkam ir jābūt aktivizētam Javascript, lai to aplūkotu

Pēdējās izmaiņas: Trešdiena, 15 aprīlis 2020 23:05
 

Nākošā tiešraide:

svētdien, plkst. 11:00

Tuvākie pasākumi

Pie Mar 29 @11:00 -
Lielās piektdienas dievkalpojums
Sv Mar 31 @07:00 -
Lieldienu rīta dievkalpojums
Sv Mar 31 @11:00 -
Dievkalpojums
Pir Apr 01 @12:00 -
Meklē Lieldienas VBD
Pie Apr 05 @19:00 -
Pateicību un lūgšanu vakars
Sv Apr 07 @11:00 -
Dievkalpojums

Apmeklētāji

Šobrīd klātienē ir 168 viesi 

mūs atrast

Platā iela 13, Ventspils, Latvija, LV-3601

Kancelejas darba laiki

T. 10.00-18.00 P.9.00-17.00

Iespēja ziedot

Tev ir iespēja piedalīties draudzes darbā, ziedojot tam savus finansu līdzekļus.

lasi vairāk