IZVĒLĒTIES KALPOT, NEVIS TIKT APKALPOTAM PDF Drukāt E-pasts
Autors IZVĒLĒTIES KALPOT, NEVIS TIKT APKALPOTAM   

Pirms vairākiem gadiem profesionālajā vidē parādījās termins - līderība kalpojot. Dažiem tas likās kā nesavietojamu terminu apkopojums jeb jēdzieniski loģisks pretstats "oksimorons". Vadītāji taču ir tie, kuriem jāapkalpo, vai ne? Tomēr tādi autori kā Roberts K. Grīnlīfs pauda viedokli, ka labākie vadītāji gūst panākumus, kalpojot tiem, kurus vada. Lai popularizētu šādu filozofiju, viņš pat nodibināja Grīnlīfa Līderu Kalpotāju centru.

Līderība kalpojot kā koncepcija ir atrodama arī Bībelē, un vislabāk to demonstrēja Jēzus Kristus. Vēršoties pie Saviem sekotājiem, Viņš teica: "Jo arī Cilvēka Dēls nav nācis, lai Viņam kalpotu, bet lai pats kalpotu un Savu dzīvību atdotu par atpirkšanas maksu par daudziem" (Marka 10:45). Viņš to uzsvēra, sakot: "Un, ja kas starp jums grib būt pirmais, tas lai ir visu kalps" (Marka 10:44).

Ar šo ir tikai viena problēma: Es zinu, ka Dievs vēlas, lai es esmu kalpotājs, bet es nevēlos, lai pret mani izturas kā tādu. Mana "miesīgā daļa" vēlas, lai cilvēki redz manus darbus un kalpošanu un domā vai saka: "Oho, Kents nu gan tiešām ir īsts Dieva vīrs." Diemžēl, patiess kalpotājs netiek izcelts, bieži vien viņš vai viņa vispārīgi tiek ignorēti. Patiess kalpotājs vēlas tikai kalpot, nedomājot par sevi, atpazīstamību vai kāda labuma gūšanu. Jūs zināsiet, kā ir būt patiesam kalpotājam, kad jutīsiet, ka pret jums izturas kā tādu.

Domājot par šo jautājumu, mani dziļi iespaidoja Henrija Blekabī (Henry Blackaby) rakstītais. Viņš to ir izdarījis daudz skaistāk nekā es varētu, tādēļ citēju:

"Jo kas ir lielāks: vai tas, kas sēž pie galda, vai tas, kas kalpo? Vai ne tas, kas sēž pie galda? Bet Es esmu jūsu vidū kā tāds, kas kalpo" (Lūkas 22:27).

"Dieva valstībā diženums tiek vērtēts būtiski savādāk kā šajā pasaulē. Mūsu sabiedrība dievina bagātību, varu, skaistumu un atlētiskumu. Mēs pat padarām par slavenībām tos, kas nekaunīgi plātās ar savu amoralitāti. Pasaule saka, ka tas nepieciešams, lai kalpotu citiem. Tomēr Dieva valstība pilnībā noraida pasaules mērauklu godībai, lielāko cieņu dodot tam, kurš vairāk kalpo. Persona, kura kalpo, nemeklējot savu labumu, dara to ar mīlestību, bez sūdzēšanās, nemeklējot atzinību Dieva karaļvalstī, tiek vērtēta visaugstāk.

Kad Jēzus un mācekļi iegāja augšistabā, mācekļi skatījās pēc prominentākas vietas, kur apsēsties; Jēzus meklēja vietu, kur kalpot. Kad viņi neveikli sēdēja, gaidot, kad tiks apkalpoti, Jēzus paņēma dvieli un bļodu ar ūdeni un sāka mazgāt viņiem kājas (Jāņa 13:1-15). Mums, kristiešiem, patīk sevi dēvēt par kalpotājiem, tomēr reti esam apmierināti, ja pret mums izturas kā pret kalpiem! Mēs esam kārdināti pieņemt pasaules svarīguma mērauklu. Bet, kad lūkojamies uz Jēzu kā mūsu piemēru, mēs redzam, ka, lai kalpotu, nevis tiktu apkalpoti, ir nepieciešams daudz cēlsirdīgāks raksturs.

Pasaule jūsu svarīgumu vērtē pēc cilvēku skaita, kuri jums kalpo. Dievam daudz vairāk rūp, cik cilvēkiem kalpojat jūs. Ja jums ir grūti būt kalpam, iespējams, jūsu sirds ir aizvirzījusies prom no Dieva sirds. Lūdziet, lai Jēzus jums māca pašaizliedzību, nesavtību un dod spēku sekot Viņa piemēram. Lūkojieties pēc Jēzus aicinājuma pievienoties kalpošanā citiem.

Kas ir tie cilvēki, kurus jūs vadāt? Vai arī kas ir tie cilvēki jūsu ietekmes lokā? Kā jūs varat demonstrēt īstu līderību - vadīšanu kalpojot, kalpojot viņiem, parādot to, cik viņi ir svarīgi un liekot viņu vajadzības pirmajā vietā, pat pirms jūsu pašu vajadzībām?

@Kens Korkovs dzīvo Omahā, Nebraskā, ASV, kur viņš kalpo kā apgabala CBMC direktors. Šis teksts ar autora atļauju ir adaptēts no iknedēļas izdevuma "Fax of Life".

 

Jautājumi pārdomām/diskusijai:

1. Kas nāk jūsu prātā, kad dzirdat terminu, "vadīšana kalpojot"?

 

2.  Vai esat kādreiz redzējis kādu, kurš demonstrē, ko nozīmē vadīt kalpojot? Ja jā, kas ir šis cilvēks, un kā no viņa redzes punkta izskatās vadīšana, kalpojot citiem?

 

3. Viens no izaicinājumiem cenšoties vadīt kalpojot, pēc Korkova k-ga novērojumiem, ir "draudi" tikt uztvertam par kalpu? Kādēļ tas var būt kā izaicinājums?

 

4. Ja jūs esat pieņēmuši lēmumu kļūt par kalpojošu vadītāju, ko tas varētu prasīt? Vai jūs būtu gatavi darīt visu nepieciešamo, lai efektīvi vadītu citus, kalpojot viņiem? Paskaidrojiet savu atbildi.

 

Piezīme: Ja jums ir Bībele un jūs vēlaties lasīt vairāk par šo tēmu, lasiet :

Mateja 8:20, 20:20-28; Lūkas 22:27; 2.Korintiešiem 8:9; Filipiešiem 2:3-4,7.

 

Lai reģistrētos uz regulāru Pirmdienas mannas saņemšanu sūtiet pieteikumu uz: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta pret mēstuļošanu (spam), Jūsu pārlūkam ir jābūt aktivizētam Javascript, lai to aplūkotu

CBMC – LATVIJA: Dainis Šmits, prezidents (e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta pret mēstuļošanu (spam), Jūsu pārlūkam ir jābūt aktivizētam Javascript, lai to aplūkotu )

Latviešu valodas tulkojums CBMC-Latvija, Copyright 2014 / www.cbmc.lv

CBMC INTERNATIONAL: Jim Firnstahl, President

2850 N. Swan Road, Suite 160
▪ Tucson, Arizona 85712 ▪ U.S.A.

TEL.: 520-334-1114 ▪ E-MAIL: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta pret mēstuļošanu (spam), Jūsu pārlūkam ir jābūt aktivizētam Javascript, lai to aplūkotu

Web site: www.cbmcint.org Please direct any requests or change of address to: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta pret mēstuļošanu (spam), Jūsu pārlūkam ir jābūt aktivizētam Javascript, lai to aplūkotu

 

 

Pēdējās izmaiņas: Ceturtdiena, 31 maijs 2018 07:36
 

Nākošā tiešraide:

svētdien, plkst. 11:00

Tuvākie pasākumi

Sv Apr 21 @11:00 -
Dievkalpojums
Sv Apr 28 @11:00 -
Dievkalpojums

Apmeklētāji

Šobrīd klātienē ir 183 viesi 

mūs atrast

Platā iela 13, Ventspils, Latvija, LV-3601

Kancelejas darba laiki

T. 10.00-18.00 P.9.00-17.00

Iespēja ziedot

Tev ir iespēja piedalīties draudzes darbā, ziedojot tam savus finansu līdzekļus.

lasi vairāk